Άσανα – το τρίτο σκαλοπάτι στην Αστάνγκα Γιόγκα(Οκταπλό Μονοπάτι)

Η σανσκριτική λέξη άσανα προέρχεται από τη ρίζα  ~as η οποία σημαίνει ‘‘κάθομαι’’.  Σύμφωνα με την σούτρα του Πατάντζαλι 2.46  “sthira sukham asanam’’, είναι μία σταθερή και άνετη θέση. Πιο χαλαρά μεταφρασμένα σαν στάση, είναι το πρώτο στοιχείο που ερχόμαστε σε επαφή όταν ακούμε τη λέξη γιόγκα.
Η ποικιλία αυτών των στάσεων είναι τεράστια και τα επόμενα δύο βιβλία αναγνωρίζονται ανάμεσα στις πιο σπουδαίες αναφορές σε αυτές. Το “Complete Illustrated Book of Yoga” του  Vishnu-Devananda με 66 βασικές στάσεις και 136 παραλλαγές και το “Master Yoga Chart of 908 Postures” του Sri Dharma Mittra. Για την ώρα και τα δύο στα αγγλικά αλλά υπάρχουν παραπλήσια βιβλία στα ελληνικά.
Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι την Ινδία, το σώμα θεωρούταν ως ο ναός της ψυχής. Γι’ αυτό και στην επιστήμη της γιόγκα, οι άσανας στοχεύουν  να το δυναμώσουν, να το εξαγνίσουν και να το διατηρήσουν υγιές. Κάποια από τα πολλά οφέλη περιγράφονται παρακάτω.
•    Φυσικά: Δυναμώνει τους μυς, βελτιώνει την ευλυγισία και την κινητικότητα των αρθρώσεων. Διορθώνει την στάση του σώματος και διατηρεί την σπονδυλική στήλη ελαστική. Ρυθμίζει τον θυρεοειδή αδένα και τονώνει όλα τα εσωτερικά όργανα. Οι τοξίνες απομακρύνονται και ενθαρρύνεται η σωστή αναπνοή.
•    Νοητικά: Βελτιώνει την συγκέντρωση και την μνήμη. Αυξάνει την συναίσθηση του σώματος και χτίζει νοητική υγεία.
•    Ψυχικά: Ενθαρρύνει την θετική στάση ζωής και φέρνει ισορροπία και σταθερότητα σε συναισθηματικό επίπεδο. Φέρνει στην επιφάνεια το κρυμμένο δυναμικό καθώς εξισορροπεί ενεργειακά το σώμα.
Υπάρχει όμως ένας υψηλότερος σκοπός στην πρακτική μας και αυτός είναι η προετοιμασία του σώματος για διαλογισμό. Ένας αμετακίνητος νους προϋποθέτει ένα αμετακίνητο και συνεργάσιμο σώμα. Εκπαιδεύοντας το σώμα μέσα από τις διάφορες άσανας, σταδιακά αυτό επιτάσσεται στην σοφή καθοδήγηση του νου. Έτσι κάθε στάση μπορεί να γίνει διαλογιστική.
Περαιτέρω η γιόγκα καλλιεργεί αρετές όπως υπομονή, ανεκτικότητα,  προσαρμοστικότητα, πειθαρχία και αποδοχή. Ποιότητες που ξεπηδούν από το στρωματάκι μας και επηρεάζουν όλο μας το είναι καθώς και τη σχέση μας με τον κόσμο. Κάθε άσανα έχει ένα βαθύτερο νόημα. Εκτελώντας το δέντρο- Vrksasana, είμαστε το δέντρο. Ένα δέντρο που όταν ο άνεμος φυσά και τα κλαδιά κουνιούνται, ο κορμός παραμένει σταθερός και ριζωμένος στη γη.  Όμοια, παρά τους παράγοντες που ταράζουν το μυαλό, πρέπει να γειωνόμαστε και να βρίσκουμε την ισορροπία μέσα μας.
“Η πρακτική της γιόγκα για λόγους υγείας, για να κρατιέμαι σε καλή κατάσταση ή να διατηρηθεί η ευλυγισία είναι η εξωτερική πρακτική της γιόγκα. Ενώ αυτό είναι ένα θεμιτό σημείο για να αρχίσει κανείς, δεν είναι το τέλος … Ακόμα και στις πιο απλές άσανας, βιώνονται τρία επίπεδα αναζήτησης : Η εξωτερική αναζήτηση, η οποία φέρνει τη σταθερότητα του σώματος, η εσωτερική αναζήτηση η οποία φέρνει σταθερότητα της νοημοσύνης και η εσώτατη αναζήτηση η οποία φέρνει γενναιοδωρία του πνεύματος “-. BKS Iyengar
Το πρόγραμμα του Barcelona Yoga Conference επιτέλους ανακοινώθηκε! Θα παρουσιαστούν πάνω από 20 στυλ γιόγκα από μερικούς από τους σπουδαιότερους δασκάλους. Τσεκάρετε το παρακάτω link, αγοράστε το εισιτήριο σας και αρχίστε να ζεσταίνετε το στρωματάκι σας!
http://www.barcelonayogaconference.cat/index.php/en/main-conference

wari om photography from Kula Celebration, Germany

wari om photography from Kula Celebration, Germany- http://wari.photoshelter.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s